I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, April 19, 2009

BERITA SEDIH

salam...arini aku dikejutkan satu berita sedih dimana anak kepada seorang makcik yang selalu menjalani ujian darah kat tempat aku ni dah meninggal dunia akibat hepatitis B...innalillah...makcik ni begitu talkative cerita pasal anaknya tu....die ada kedai keropok lekor dan satar 2002 di kg rhu muda....

kisahnya...makcik ni bersuamikan seorang tentera...dan setelah berkahwin selama 15tahun...baru mereka dikurniakan cahayamata.....penat menahan tohmahan orang....mertua suh suami die kawen lain dan sebagainya....tp makcik ni sabar....anak die pun begitu minat keje tentera sampai die pun jd tentera.....

aku tak tau kisah cemana die dpt tau die ade Hep B..rasenye sebab die g derma darah....jd die disahkan ada hepatitis B....masa tu die jumpa dr kat hosp temerloh...dr tu cakap..anak die ni boleh hidup 6bulan je lagi....makcik ni bukan main marah lagi..dah anak die sorg je....die pun suh anak die balik trg..jumpe dr kat hsnz...dr sini xde plak ckp mcm tu....jd bermula la die kene wat ujian megesan berapa jumlah hep b darah..jumlahnya RM210.00 untuk satu test...kene wat kat makmal aku la...

1st time dtg..makcik ni sembang panjang lebar ngan aku...sume die citer...mase tu aku tak kawen lagi....anak makcik ni hidup setahun lebih la dr jangkaan dr kat hosp termerloh tu,....aku ada gak sembang2 ngan askar ni...die pun dah kawen 5tahun..tp blum dikurniakan cahayamata gak....

aku ckp la kat die..selalunya org sakit ni..demam lama..payah nak sembuh....die ckp yang die payah nak demam...sihat walafiat..aku tgk pun mcm tu....sihat je....tu setahun lepas...dah bermacam ubat makcik ni beli untuk anak die....jumpa anak plak jarang2..anak die keje kat kem temerloh...makcik ni duk marang, isteri die plak...br dapat keje jpj kuala terengganu...

dalam 6bulan lepas..anak die dtg wat ujian...masa tu aku tgk result die tinggi sgt....lebih 60 juta virus dalam satu ml darah....banyak...memang high level....tp masa tu die ok lagi....

dalam sebulam lepas..makcik tu dtg sembang2...ckp anak die kuning sgt..xlarat....dah mcm 2 ubat bg....g jumpe bomoh....ada sorg bomoh tu ckp die ada batu karang...so makcik ni dtg jumpe aku nak tanya...ada kene mengena ngan batu karang ke....aku ni mcm doktor plak.....aku ckp la...setahu saya makcik...penyakit kuning ni adik beradik hepatitis B la....bila hepatitis ni dah tinggi sgt...dah rosakkan hati...hati xleh nak proses bilirubin...bilirubin ni warna nya kuning..jd badan pun bertukar warna akibat kandungannya yg sgt tggi....makcik tu pun paham....tu la last aku jumpe makcik ni.....

tibe2 arini makcik ni muncul....aku terperanjat sebab tiba2 kepala die terjongol kat tepi pintu,,xdgr pun ada org masuk....aku siap gelak2 lgi...."terkejut saya makcik'....hehehe....makcik tu pun bgtau...."makcik dtg ni nak bgtau anak makcik, sam dah takdok...dah lima hari termasuk hari ni...."..air mata die pun berlinang.....

aku ajak makcik duduk....die bgtau dah 3kali anak die suh makcik ni dtg bgtau aku.....sbb makcik ni selalu bgtau kat sam ni....ape2 hal..die dtg tanya aku....tanya result anak die mcm mana....nak ngadu pasal menantu die...ape2 jelah...aku pun pnah singgah kedai die beli kopok lekor....beli kopok RM10..dapat ikan kering percuma....kopok udang percuma....kopok keping percuma....tu pun nak bg lagi..tp aku menolak...byk sgt percumanya...beli sikit je....

tp makcik kate...dah 3kali makcik dtg opis ni..tp duk kat bawah je....xleh nak naik atas (opis aku tingkat 1)...mase tu die ckp die jaga sam kat wad 7 hsnz....pastu dia balik..sam tanya.."dah bgtau lum?"..makcik ckp aku xde kat opis....sam ckp...bgtau aku la sbb aku boleh singgah tgk die kat rhu muda on the way balik dungun....aku terharu tul die ingat kat aku....

masa makcik tu bgtau anak die kuning...aku dah agak penyakit die dah kronik..tp aku xbgtau makcik tu....cuma aku ckp jumpe dr la.....makan ubat.....sbb dalam ramai2..yang dtg wat ujian tu..takde yang demam kuning...setakat lenguh2...tak bermaya..letih dan demam biasa je.....mungkin ramai jugak yang dah meninggal....cuma aku tak tau..yg ni pun..sbb aku baik ngan makcik ni..die dtg bgtau aku anak die dah meninggal..so aku tau....

pnah jugak ada patient yang meninggal....xsempat wat test...so aku pulangkan duit die..tp aku xkenal orgnye,....aku cuma amik sample melalui wad ICU hsnz.....jd aku xsedih sgt.....td aku pun sebak...mengalir air mata...makcik citer kisah2 akhir hayat sam.....malam tu die ckp...sam suh angkat die....die nak tidur sebelah ummi..(makcik)....makcik angkat die....tidur ngan makcik...makcik cium die..gosok die....sam bgtau...sam sayang umi....tp sam xleh jaga umi...sebab sam dah nak g...sam nak g jauh.....makcik marah sam...tu kerja tuhan,..jgn ckp mcm tu.....

esoknya...sam tenat..isteri die tepon ambulan suh amik.....sampai kat hsnz.....makcik tanya dr..mcm mana.....dr ckp die akan bg ubat..kalu sam boleh lawan kuman tu...sam akan ok...tp aku xleh....dr ckp sam dah xlame....doktor menangis bgtau makcik....perut sam dah buncit..(bengkak hati)....badan kuning....urat2 hijau dah timbul......dr ckp hati sam dah teruk....kalu muntah darah....buang air besar kuar darah ketul2....tu dah hampir ajal.....

ahhirnya....NORHISHAM KAMSHELI MOHD NOR selamat kembali ke rahmatullah rabu malam minggu lepas..dikebumikan di kuala berang..di kg siterinya....aku sebak mengenangkan makcik tu....anak tunggal die yg die jaga bagai menatang minyak yang penuh sampai dah kawen pun..akhirnya pergi menemui Ilahi....menantunya byk kali pengsan....tiap2 pagi tanya makcik....umi..abang mana...umi abang mana...makcik ckp....mah, sam xdok doh..kan mah baca yasin semalam....sam tinggal doh kite.....mah xpe..mah masih ada mak ayah..ada kakak ada anak sedara....umi xde sape dah......anak umi xdok doh....suami makcik tu kene angin ahmar..masih ada......boleh berjalan wpun kurg sempurna.....

sebelum meninggal die ada beli umah kat tanah merah.....sam ckp...sam beli umah ni untuk umi....sbb umi xde umah.....baru je mula bayar....peguam bgtau makcik...umah ni atas nama sam....jd sbb tuannya dah meninggal..dpt free jelah kat makcik.....makcik bgtau td..makcik taknak duk sana....makcik nak duk trg ngan mah (menantu)....menantu yang sgt baik dan taat.....

aku tanya..pakcik mcm mana?makcik ckp...pakcik mimpi...sam dtg dekat pakcik...picit kaki pakcik sambil berkata.."kaki abah sembab ni...biar sam urut.."....aku sebak lg....air mata aku sama laju ngan air mata makcik..padahal org ckp kalu nak tenangkan org yg sedih..kita xleh nangis dpn die...tp aku xtahan....slumber je air mata aku kuar....

lepas ni..xde dgr lagi gelak mesra makcik..tp td makcik sempat pesan...."kalu makcik..nak dtg sini lagi..nak sembang2...makcik dtg eh...."....kalu jumpe pasni..bukan gelak tawa lg yg akan aku dgr..tp tangisan dan sedu sedan....

sabar la makcik....aku sebenarnya xpnah lagi mengalami kejadian kehilangan org tersayang..aku xnak alaminya lgi...aku xsanggup.....apatah lg yang satu-satunya..tiada galang gantinya....punah lah harapan makcik tu untuk menimang cucu....

aku dah tak nangis dah skang..tp rasa pilu....membayangkan bagaimana perasaan makcik tu....balu sam..dah ayahnya..aku xnak dgr lagi berita2 sedih..aku nak berita2 gembira je.....huhu....

tp apepun...hisham dah selamat disana...urusan2 dunia ni bukan lagi membebankan fikirannya...bagaimana die berdepan dengan malaikat ....tp dia anak yang taat....taat pada ibubapanya....aku harap die tergolong dikalangan org2 yang beriman...Al-fatihah untuk NORHISHAM KAMASHELI....

No comments:

Post a Comment