I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, April 18, 2009

KISAH MAJLIS PERKAHWINAN

salam....td baca blog mar (mardziah lokoman)...baca die punye cerita pasal majlis kawen die....jd i pun nak cerita la majlis kawen i plak...hehe....ada sedikit persamaan la....dan byk perbezaan...hehe....mula ngan bertunang eh....aku ngan zizan bertunang 3bulan sebelum nikah...aku xpnah jumpe kuarga die...die pun xpnah jumpe kuarga aku....tp memandangkan tempat keje kitorg dekat..selalu la jumpe...tp jarang jumpe berdua...selalunya g makan berempat ngan kwn2 opis....(dah opis aku ade 3 je pekerja..tmasuk zizan 4 la)...

lepas kitorang decide...."kita kawen...jelah"....hehe...die wat balik gambar aku...dan aku wat balik gambar die...(gambar yg sama pada kad perakuan nikah kitorang)..gambar saiz pasport tu la....aku amik gambar tu masa nak wat lesen L...zizan amik gambar sbb masuk keje kat Trg ni la....

die ckp kat mak die...nak kawen....so die bg mak die tgk gmbr aku....sudahnye..satu kampung tgk gambar aku.....klakar betul....kampung zizan ni....memang suasana kg btul la....jd urusan nikah kawen ni....sume akan tau....so mak zizan setuju...dan decide nak g pinang aku 2minggu lepas tu....lepas tgk gambar...xde call2...trus masuk meminang...dorg panggil "g mintak"....la...

so....kuarga aku masak2 la sket....aku pakai mini jubah....yg klakar nye...aku pakai baju ni g keje....baju biasa...plain warna kelabu asap.....huhu....zizan dtg opis lunch hour....die tgk aku...die pun ckp....awak pakai baju ni eh nanti mase kuarga sy g umah awak....2 hari sebelum dorg dtg umah....aku nu pulak jenis kumpul baju busuk seminggu br basuh...(duk umah sewa la katakan...gilir2 pakai mesin basuh...tggu baldi penuh dulu..)...aku ckp la..."xsempat basuh la mcm ni..."...die ckp..."pakai baju ni jugak..".

aku pun balik umah sewa...pas balik keje...terus basuh beb....simpan...wat balik dungun....hari kejadian....ramai la plak anak teruna bersama rombongan meminang tu....mak aku plak...masuk bilik aku....tanya.."yang mana satu azizan?"..aku ckp la..."mana la tau....xleh nak tgk..."...xkan aku nak ngendap2 dari dlm bilik intai die pakai baju ape....pantang tok nenek aku....anak dara xtahu malu...gatai.....

tp mak aku ckp macam dah dpt agak yang mana satu..tp xsure..(mak aku kecek omputeh tu..xde la...ni ayat aku je...)...so...dorg sembang2.....bleh plak masuk isu politik....(kuat PAS la katakan)...temu gu la ni.....aku duk dalam bilik ni dan kuyu mata...mengantuk....bile la dorg nak panggil aku kuar ni...duk sembang je dr td....sipa makan nasik berlauk...pastu kuar plak nasi dagang....kuar kue plak...dah kenyang perut...sendawa erk erk....br ingat aku yg kat dalam bilik nak tertidur dah ni....

aku pun kuar la...terhegeh2 nak kan cincin..kui kui kui....cincin besar plak tu....saiz cincin tu aku bg sbb masa tu aku berisi...skang aku dah kurus...aku pakai saiz cincin tu lagi..sudahnye..longgar la....xleh pakai....takut nanti jatuh xsedar....hehe....

selesai kes bertunang.....ni nak kawen plak....mase tu zizan x decide lg kenduri belah die nak wat bile....so aku wat kad kawen aku je lah....lagipun memang biasa di sini kenduri pihak lelaki xde kad....kitorang pilih warna sama2...dan beli kain sama2 jugek....dekat2 opis ni je....masa tu 1st time jalan berdua...kui kui kui...sampai arini...kalu sebut..."hari tu..memang kekok giler jalan ngan awak...serba salah..."...kalu xkerana nak beli kain yang matching..xg nye....biar sama2 berkenan...tu je lah...die tempah baju melayu 3pasang....aku punye baju mak aku jahit..tiga baju kebaya labuh..longgar la..sbb aku ni kurus kerempeng skang....mak aku kate..aku ni "nipis"....huhu...dr depan nampak lebar...dr tepi nampak sekeping.....huah huah huah....

memang xplan pape sgt..xde jurukamera...aku cuma beli brg2 hantaran ngan sourvinier untuk kwn2....yang tak tahan...aku g pilih lembu korban ngan ayah aku....pilih lembu beb!ni aku rase xde bakal pengantin lain yang buat.....ayah aku suh temankan...kuarga aku ni xramai....mak aku sibuk ngan urusan dapur bagai....tempah kanopi....g tempah kad kawen..aku g ngan mak aku...kad kawen pun aku amik yg paling simple....murah dan wangi....tp printingnye xcantik sgt la....save budget....janji aku kawen...xsilap..kad kawen aku satu harganya RM0.40 sen....lagipun tuan punye kedai printing tu....sedara aku gak....

pelamin tempah gak...sbb nak amik gambar..tp tak bersanding....makan damai pun...mak aku ngan makcik2 aku buat.......hantaran sume aku wat sendiri....makan2...mertua kakak aku dtg dr kedah jd tukang masak....huhu.....bestpren ayah aku dan anak2 nye....tukang wat air.....jiran aku lepas SPM..basuh pinggan sampai pengsan....sian die...encem2...basuh pinggan je....abg ipar ngan adik ipar angkat lauk sampai krem kaki dan tangan.....anak2 kakak aku terbiar xde sape jaga sampai ada makcik tegur yg Hurul ain tu g makan sisa nasik org dalam pinggan yang ditinggal atas meja...nak bg suap nasik...xnak...yg ni haru betul....kakak aku nak nangis...malu org ckp die xjaga anak..tp anak die yg buat perangai...die plak..ada baby umur 3bulan masa tu...susah nek bergerak....neneknya sibuk layan tetamu...adik aku pun ada baby umur 3bulan...alahai.....


aku pun pening jugak...mau je g amik anak sedara aku tu..biar aku pegang....tp org ramai sgt...nak cr pun payah budak kecik ni.....

tu antara kisah2 sedih la....sepanjang majlis....sume wat sendiri....yg bayar cuma kanopi ngan pelamin.....ada gak la aku sewa..tiara ngan selendang serta bunga tangan.....ayah aku leh plak g tempah org bersilat...minat la katakan...tp aku tak tgk pun...bukan bersilat depan pengantin...silat suke-suki sebagai acara bawah pokok.....kui kui....baju pakai satu je....sume skali baju 3....akad nikah satu...kenduri umah aku satu..kenduri umah die satu....

jurukamera....sepupu aku..pakai kamera aku sendiri dan kutip2 dr kamera org lain...kwn aku na...kwn zizan.. (e)...cuci an edit2 sket..jd la album perkahwinan kitorang....

erm..penat dah aku menaip.....kisah yg simple.....tp aku puas hati gak la....hah..kwn aku make-up kan...azwa..percuma je....masa kenduri umah zizan..aku make-up sendiri kalu layak dipanggil make -up la...heheh....pakai bedak compact...lip balm..ngan celak..huhu...aku ni alah ngan lipstik...abis pecah2 picih kalu pakai.....tudung satu je...3 majlis pakai tudung sama caler krim..beli kat atas stesen bas..tudung bawal RM60.00...ni la tudung paling mahal aku pnah beli....aku ni kedekut bab2 beli baju..nak yg murah je...kecuali brg2 elektronik atau It....aku sanggup beli mahal.....

aku beli satu kasut untuk kawen....ada tumit sket...satu inci...tp still xsuke...beli pun sbb berkenan kaler dan nak yg feminin la sket...aku ni sbnar xfeminin langsung.....smpai arini xpakai kasut tu....aku xleh pakai yg bertumit..takut tersungkur dalam longkang.....

apa lg aku beli ek...aku pakai kontek lens...bukan beli untuk kawen..tp memang aku dah ada sebelum tu....warna coklat....dan ada power la..kan aku ni rabun.....

No comments:

Post a Comment