I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, April 14, 2009

UJIAN DARAH

  • maklumat serba ringkas tentang ujian2 darah yang biasa org buat...
  1. full blood picture-ada haemoglobin, red cell count(sel darah merah),white cell count(sel darah putih), platelet, haematocrit,MCV, 5 part differential,ESR dan film comment. ada mcm2 tujuan buat test ni...biasa kalu demam, g spital. dr wat ni dulu, ESR kalu tinggi maknanya ada jangkitan la...kalu demam biasanya ESR ni tinggi bacaannya....secara tak langsung dr ujian ini dapat diketahui pasal penyakit2 darah seperti thalasemia, anemia, dan lain-lain.
  2. lipid studies-ada cholesterol, triglycerides, HDL(lemak baik). LDL(lemak jahat) dan ratio total cho/HDL chol-ni nak tgk kolestrol dalam badan...org skang sume pnah dgr kolestrol kan?kan?tak semestinya gemuk br kolestrol tinggi sbb kolestrol ni adalah lemak yang berkumpul dalam salur darah...org gemuk tu lemak die byk kat kulit...bila dah byk sgt lemak dalam salur darah...lama2 ia tersumbat..tu yang menyebabkan strok, sakit jantung dan lain2....ada byk punca chol tinggi, spt byk makan makanan berlemak, ambil alkohol pun ye jugak dll.
  3. liver funtion test-ni nak cek fungsi hati la kan...cek protein,albumin,globulin,AST, ALT,GGT,ALP, dan bilirubin. biasa nya penyakit yang berkait rapat ngan ujian ni hepatitis la...B ke C ke...sbb virus hepatitis ni rumah die kat hati....die 'makan' hati tu sket2...bila dah hati tak berfungsi dgn baik, ia xdpt nak proses bahan toksik dalam badan untuk dikumuhkan...jd bilirubin akan jd tggi...bilirubin ni warna die kuning..jd org tu akan nampak warna kuning....'demam kuning'....ni penerangan secara kampung la...bukan secara medical....huhu...hati yg rosak akan menyebabkan pelbagai penyakit..bengkak hati, cirrosis(parut pada hati),macam2 la....pastu innalillah la....
  4. renal funtion test-sesuai ngan namanya,nak cek buah pinggang plak...ada cretinine,phosphate, calcium, sodium, chloride, urea, uric acid. biasa kalu sakit kat pinggang kan...g spital, dr cek urine nak tgk kencing kotor ke tak...kencing kotor ni berpunca dr buah pinggang tak bekerja ngan efisien...sbb nye tuan punye badan byk sgt makan bende2 tak berkhasiat dan byk bahan tak elok mcm cekedis, megi dan lain2...bile byk sgt toksik dalam makanan, buah pinggang tak larat nak proses, jd ia dikumuhkan melalui air kencing....dan buah pinggang pun 'demam'...so rasa sakit la kat bahagian pinggang tu....rawatannya...minum la byk air kosong untuk pulihkan buah pinggang anda...awas....jgn sampai terjadi kegagalan ginjal...kerana anda akan bergantung pada mesin dialisis....untuk cuci darah anda....mahal wooo.....
  5. glucose dan HbA1C-nama pun gula..kite nak cek gula dalam darah....eloknya puasa sebelum nak test (puasanya cuma jgn makan pape selepas kul 10malam sampai pg esoknya nak wat test-cuma leh minum air kosong sket)...sbb kalu baru lepas makan...gula akan tinggi..bukanbermaksud diabetis...jd result not valid...Hba1c plak test untuk yg memang dah ada diabetis tp nak tgk sejauh mana die mengawal makan....hehe...sebab die tgk peratus molekul gula yang melekat pada sel darah merah.....(betul ke tak ni ek)...kalu tinggi maksudnye die memang tak kawal makan wpun dah diberi amaran oleh dr....
  6. rpr dan tpha-mengesan penyakit kelamin siphilis-ia bahaya tapi boleh diubati. boleh berjangkit dr pasangan yg menghidapinya melalui hubungan seks atau suke bertukar2 pasangan. penyakit kelamin ni bayak sebenarnya..tp ni yang wajib dibuat selalunya pada pekerja asing.(indon ramai sakit ni ngan hep b)....ramai sbb dorg kene cek...dan dorg bleh tahu....yg kat malayisa ni...bukan xde..tp xpnah cek....aku xpnah tgk sakitnya mcm mana...tp setau aku..alat kelamin/kemaluan akan bernanah dan busyuk.....
  7. urine feme-test yg paling common-nak cek protein. darah. glucose,bilirubin,pH,dll.kalu period tak payah wat ni..buang masa aku nak kire sel darah merah dalam urine tu....ujian paling mudah nak cek buah pinggang dan kencing manis tp kalu +VE perlu disusuli ngan ujian darah untuk mengesahkannya.tp kalu darah dalam urine byk wpun xperiod...maknanya ada masalah pada buah pinggang atau luka pada saluran kencing...papepun mesti rasa sakit masa nak kencing....bleh tgk jugak kdg2 ada crystal dalam urine selalunya org yang ada penyakit batu karang la....kalu tgk dalam urine bawah mikroskop..cantik mak ai...berkilau-kilauan....macam crystal la....bersinar2....tu yang bile die mendap2 dalam pundi kencing ke, buah pinggang ke...jd la batu karang...menderita la kene ni..selalunya lelaki yg byk kene....
  8. uric acid-test ni dah ada dalam renal funtion test tp slalu jugak org wat single je untuk mengetahui penyakit gout.gout terjadi apabila terlalu byk uric asid berkumpul pada sendi menyebabkan sendi membengkak. elakkan makan makanan laut dan kene pantang makan.sbb makanan laut kaya dengan sumber ini.
  • mak aihh..byknye test kalu nak tulis kat sini, sampai minggu depan xabis taip ag....cukup dulu untuk kali ni....kalu ada respon yang baik..aku tulis byk lagi....

1 comment:

  1. ye tulis lg pijah. sng nk refer. xpyh google.

    ReplyDelete