I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, October 22, 2009

Macam-macam

akhir2 ni..makin byk citer pelik samada benar dan ada juga yang tidak dapat dipastikan kebenarannya....

dan pelbagai kemungkaran yang makin menjadi2.....anak luar nikah makin ramai....bersekedudukan....kekasih ibu dera anak.....rogol anak....bunuh anak....bunuh membunuh...tak puas ati sikit bunuh.....cucu bunuh nenak pasal nak duit.....macam2 lah..kalau nak disenaraikan....tak larat....

tapi sedarkah kita negara2 yg dilanda bala...mcm negara2 jiran kita.....bermulanya kerana byk sgt maksiat dan amalan syirik.....org kristian kawen ngan org islam....biasa je....kat kosovo dulu pun mcm tu......bosnia.....

tp kita tak amik pengajaran.....dan melihatkan kemungkaran2 yg jelas nyata di malaysia kini.....kita seolah2 mengundang bala......

walaupun aku bukanlah warak pun....alim pun tidak....ibadah pun...yg wajib je mampu terlaksana....yg sunat sekali sekala.....tp aku sedih melihatkan remaja2 kini.....di terengganu....masa aku sekolah menengah dulu...kalau outing ke bandar..nak lihat yg free hair..payah sekali....tp skang.....bukan takat tak bertudung....siap berkarat lg.....cuma nak cr yg pakai skirt..xnampak lg lah setakat ni melainkan amoi2 cina....

memandangkan cina pun tak ramai kat trg...jd memang xberapa nampak jugak la.....

satu lg pemandangan yang menyakitkan mata aku ialah..budak2 lelaki...berpakaian ala2 punk..gothic....jalan berkumpulan...rata2 aku nampak mcm berumur 13 tahun...12 tahun...budak lagi....nampak mcm anak orang susah....dlm sekumpulan 6 org..terselit sorg pompuan.....aduh.....

tp kita.....takut nak menegur kan? macam kita buat salah dan mereka betul.....

ni citer budak opis aku.....dalam 2bulan lepas lah.....di opis....aku ada 2 org despatch....sorg tu aku amik die keje sbb nampak mcm baik.....dah hampir 2tahun la keje....dah keje..dapat beli kete..berlagak nak mampus...tak nak naik motor dah.....keje despatch..tapi nak naik kete....so sume keje jd lambat...aku marah...buat bodoh je....

aku dah cuba byk kali buat aduan supaya die dibuang keje....tp setakat aduan mcm tu...tak cukup kuat untuk buang keje...last2 aku jugak kena marah.....staff 2org pun tak mampu nak handle...mcm mana jd supervisor.....

tp last2 die sendiri buat hal......die lari ngan awek die....tak dtg keje 2minggu....so tak payah susah2 aku cr alasan untuk buang die....mmg mcm mintak dibuang....bodoh punye org.....rasanya awek die tu (budak pompuan ting 5) nak mintak putus kot.....so buat mcm berani...larikan anak dara orang......pompuan tu pun gatal....

nampak lelaki ada kete..mula lah....si despatch aku ni....gaji dalam RM1900 sebulan...rasa dah kaya sangat.....last2 kene buang keje.....melopong lah kau...ko ingat ada org nak amik ko keje....sijil pmr pun xde....harap aku kesian bg ko keje dulu...tp langsung tak hargai jasa aku...aku tegur..hempas pintu opis...blah mcm tu je....

skang padan muka ko..ko rasa lah....keje la ko kat stesen minyak tu.....br ko tau langit tinggi rendah....gaji ko takat 500 tu..ko bayar la hutang kete ko..hutang sport rim ko...hutang personal loan ko......ko tanggung la awek ko.....

aku dgr citer...die tepon despatch aku sorg lg...mintak tolong hantarkan minyak petrol...(kete nati tgh jalan..minyak abis)...ko berlagak sgt dulu kan.....rasa dah bagus sgt....ni skang nak isi minyak kete takde duit.....mula ingat kwn2...mintak tolong...ko senang dulu...ko nampak awek ko je....

pastu bleh lak hantar spy kat opis buat2 tanya keje kosong......ko ingat aku bodoh ke apa?
dah spy tu bodoh mcm ko jugak....nak menipu tp takde skill......

aku geram sgt.....padan muka ko.....

*adakah aku terdiri dikalangan org2 akhir zaman seperti yg aku sebutkan diatas?haha....aku nak luah perasaan je......

2 comments:

  1. gaji despatch 1900 sebulan? byk jugak ye..

    ReplyDelete
  2. betul dila....tp stakat ni aku rase despatch kompany aku paling mahal gaji.....tp dorg dpt cuti 2hari je sebulan.....kire 1900 dah campur OT...elaun sume....aku rela nak cuti dr dpt duit....hehe

    ReplyDelete