I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, November 21, 2009

Ubi Keledekku-dimanakah engkau

Semalam adalah hari yang sangat rajin. (kat umah mak dungun)....ada jiran bagi ubi....plan ngan kakak nak buat kueh cek mek molek...aku dengan rajinnya rebus ubi....dah empuk....kupas kulit..masuk dalam besen....

penyek2 sampai lumat semua....tangan aku plus tangan qistina ngan hurul ain.....aku nak penyek..die pun nak penyek.....pastu kalau terpegang ubi2 yang masih berketul....buat2 tanya.."apa ni achik...kakak makan ek..."..terus masuk mulut die....

bukan suke sgt makan ubi pun budak2 ni...cuma nak menyebok dan rasa quiry bila tgk org buat something.....dengan tangan yang penuh ubi...aku suh qistina (5 tahun) amikkan tepung gandum....


aku dengan konfiden suh tina tuangkan tepung tu dalam besen yang berisi ubi lenyek tadi....aku dengan penuh bersemangat menguli2 tepung bersama ubi sampai sebati....

pastu baru aku perasan ada bende2 putih bergerak2.....banyak giler..bukan sekor dua...mak aiii...ulat...banyak giler...terus aku nak termuntah....dengan lajunya aku bwk besen g kat tingkap dan zass...aku lingkupkan semua isi dalam besen tu ke tanah....ngeri bila nak pikir yang tadi aku menguli ulat sekali....

aku tak puas ati..aku tengok tepung...xnampak pape...aku tuang dalam pinggan...rata2 kan...nampak meremut2 ulat tu....ya Allah..banyaknya....mana nak nampak kan..ulat tu putih...tepung pun putih....aku pun g tunjuk kak kakak aku...(masa ni die dah masuk bilik susukan anak die farhan (setahun 9 bulan)....pastu kakak aku ckp..."sian anak2 aku..kempunan nak makan ubi....".


sebenarnya tadi lepas rebus ubi budak2 tu kemain lagi nak makan ubi....sebab ada ubi "stele" (sila sebut dalam bahasa terengganu) yang berwarna oren....dorg tertarik la....aku ngan kakak aku kemain lagi marah.....sbb nak buat kueh lah kononnya....sekali kueh kemana...ubi kemana...apa kemana....aku plak ke'ngeri'an....

moral of the story:

1)kalau balik umah mak-cek la dulu barang2 (cthnya tepung-bila punye-dah tau balik jarang2 jekan-pandai2 nak buat macam tepung tu baru g beli tadi)...

2)ayak dulu tepung- sebab tu aku tgk dr kecik mak aku kalau nak buat pape dengan tepung...die ayak dulu wpun tepoung tu baru beli-mana la tau ada apa termasuk dalam tu kan)-at least aku nampak la ulat tu....tepung tu leh buang-ubi tu jangan la..seperiuk akui buang ubi lenyek tu...

3) kalau budak2 tu nampak kempunan sgt-bagi jelah....sebab kita tak tau apa masa depan ubi tu lagi....rezeki ayam jelah...

ayah aku cakap..xde rezeki la tuh.....aku pun terpikir jugak...nape sampai macam tu sekali..ada hikmahnya la kan....ntah2 jiran aku tu bagi ubi curi ke(menfitnah la pulak)..apa ke...ubi tu beracun ke....ada kuman taun ke.....jadi Allah dah rancang supaya kuarga aku terselamat..hehe...(padahal kempunan).

post au jarang yang bergambar sbb tak bawak kamera/henset kemana2 saja...henset tempatnya dalam beg je....ntah la...sejak kawen ni kan....merata2 aku tinggal enset...macam tak kisah.....padahal dulu masa bercinta ngan ex..masuk jamban rela bawak...

No comments:

Post a Comment