I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, January 29, 2011

Salah ke aku rasa macam ni?

Salah ke kalau aku rasa xde anak itu menyeronokkan?
Tak...i mean kalau ada anak tentulah lagi seronok kan?
Tapi..xde anak juga bukanlah sesuatu yang mneyedihkan...
(eleh...sbb ko xde anak...sbb tu ko ckp mcm tu kan???)

Bukan..bukan aku xnak anak...
I mean aku dah berusaha...(tp belum 100%..maybe baru setakat 40%)
Nak berusaha bersungguh spt jumpe pakar, tukang urut dll tu xberapa nak rajin lagi ...

So..bile aku dah berusaha..dan belum ada rezeki...
Makna nya...Allah masih belum beri rezeki mean DIA lebih tahu mana yang lebih baik untuk setiap hambanya...
That's why aku masih rasa gembira mcm ni walaupun xde anak...
Maknyanya...inilah takdir Allah...

So..sesetengah sedara mara aku yg bz body mcm kesiankan aku sbb xde anak lagi...
Aku dah macam..."ntahape2 makcik2 ni...aku xapa2..die pulak yg lebih2"

Pastu pulak bile melihatkan kawan2 yang masih belum berumahtangga pun ok je kan...
So apa nak risau....

Pastu bile melihatkan dunia kini...(chewahhh..)
Aku tengok ibubapa skang pun risau ngan anak2 mereka akan dunia serba canggih...penuh sosial ini...bimbang takut2 anak2 terpengaruh dengan perkara negatif...
So..disitulah pointnya....dimana2 ibubapa risau akan anak2 mereka...aku pulak boleh abaikan perkara itu...sebab aku xde anak untuk dirisaukan..ngeh..ngeh..ngeh...

Anak2 sekarang ramai yg kurang ajar sbb ibubapa sibuk keje...
Dan anak2 terabai....anak membesar dengan bibik je...
So..disitulah pointnye....aku tak perlu risau sape2 terabai...(kecuali suami...aku rasa mcm aku dah mengabaikan suami je..hahaha) sebab aku xde anak...

Ibubapa skang sibuk bekerja..nak cari duit...
Nak bayar bibik/babysitter anak....yuran sekolah anak...pampers anak.....dll
Haa...dan disitulah pointnye...aku tak payah risau pasal duit nak bayar semua tu sbb aku xde anak...(duit yg ada ni pun rasa mcm cukup2 makan untuk 2 org je...hehe)

Dalam keluarga aku pulak...aku ada 4 beradik...2org kakak dan adik aku (pompuan) menjadi surirumah....mengharapkan suami semata2....
Memang xdapat nak membantu mak ayah aku....(mertua apatah lagi kan)
So aku je yang bekerja....memandangkan aku xde tanggungan...
Dapatlah aku bantu mak ayah aku sket...bukan byk pun...setakat bleh bagi mak ayah rasa duit gaji aku tiap2 bulan je...
So..disitulah pointnye...kalau aku juga ada anak....maybe mak ayah aku tak dapat rasa langsung duit anak2....sbb skang ni pun aku je yg bg duit kat dorang....

Berapa dlm dunia blog....aku dapat mengenali beberapa ibubapa yg mempunyai anak2 istimewa...
samada sindrom down, dll.....melalui pembacaan blog diorang...tahulah aku betapa peritnya
hidup mereka....menahan kata nista org...menanggung perbelanjaan....menanggung siksa jiwa melihat anak dlm kesakitan.....
So...disitulah pointnya.....aku tak perlu rasa kesakitan itu...(memang la..xde org mintak diberikan anak yg serba kurang..semua nak anak sihat dan comel...tp itu semua rahsia Allah)

Ada juga dikalangan kawan2 aku yang tinggal berjauhan dr suami masing2 dan terpaksa membesarkan anak sendirian akibat tuntutan kerja....berhenti keja kang xde duit plak...keja elok2 dah tetap...kalau berhenti...mana plak nak cari keje yang memberikan gaji sebanyak itu...so demi nak membantu keluarga...terpaksa korbankan jiwa...berjauhan dengan suami.
Nahhhh...disitulah pointnya....aku tak pernah pun terpisah dari suami...(kadang2 nak jugak kan rasa terpisah..baru bleh rindu-rinduan)...
keje aku ngan zizan dua2 tak perlu outstation ke apa...opis plak dekat2....setiap hari lunch sama2)..
macam mana la nak rindu-rinduan..hehe..
So...disitulah pointnye....disaat org lain rindu2 kat suami....sayu2..nangis2 pilu sambil peluk bantal....aku steady je....nangis merajuk ngan suami ada la....mengada2 la...cari pasal.....

Pada suatu pagi...dlm pukul 4pg..aku terjaga akibat mendengar suara tangisan kuat seorang bayi...(aku kan duk umah flat kan...)
owh..sungguh rasa tertekan...lama plak tu....napa nak die tak pujuk...ke maknya terbongkang tdo..anak melalak sorang2...
So disitulah pointnye...di saat ibu2 lain melayan ragam anak di malam hari....tak dapat tdo malam jaga anak demam...terpaksa amik cuti..kdg2 byk sgt sampai abis cuti..kena marah ngan bos sbb asyik cuti...aku bersenang lenang tdo dimalam hari...hehehe...

Banyak lagi point...tp malas nak tulis...

So...patut tak aku rasa gembira dengan hidup aku skang????
Bukan aku xnak anak....tapi at least aku HARUS menikmati hidup aku skang....

owh...tidak dinafikan aku pernah bersedih kerana aku tidak punya anak....
Tapi aku hanya bersedih kerana org ada ..tapi aku xde...
Aku xde point kenapa aku nak anak...
Sanpaikan masa aku pegi jumpa doktor alternatif.(klinik minda)...dr tanya aku kenapa aku sedih...dan kenapa aku nak anak?
Aku xbleh jawab soalan tersebut....kalau aku jawab pun...aku hanya jawab sbb org lain semua ada anak..aku xde..dan bila org tanya....'dah ada baby blum?"..aku rasa mcm terhina...that's why aku menangis....

Seandainya aku xde anak sampai tua...dan aku adalah SANGAT KAYA ketika itu....
aku bercadang nak bukak rumah kebajikan yg memberi perlindungan kepada anak2 yatim...anak2 terbiar tanpa mak ayah...anak2 terbuang dan yang dibuang....
Aku nak bina rumah BEEESSSAAARRR.....dan bina keluarga yang besar....Sekian...hehe....

No comments:

Post a Comment