I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, August 23, 2011

19 september 2011

19/9 aku dijangka akan operate untuk buang endometriosis cyst..

ingatkan perut rasa agak buncit kebelakangan ni adalah perkara biasa...pelik tp selalu abaikan...
ingatkan turun berat badan sejak sebelum kawen adalah perkara normal...
kurang selera makan...3tahun kebelakangan ni...jarand dpt abiskan nasik sepinggan...

selalu loya dan muntah...tp ingatkan gastrik...
selalu senggugut...ingatkan hanya retroverted uterus...
selalu sakit semasa bersama suami...malah selalu mengelak juga...

sebabnya adalah selama ni ada jugak g klinik...
tp doctor ckp xde cyst...so normal..cuma xde rezeki lagi...

tp sebenarnya doktor pakar cakap...cyst tu dah ada sejak saya belum kawen...
ya...memang start muntah2 dan loya setahun sebelum kawen lagi...
cuma mungkin cyst tu mula membesar dibelakang rahim..
kalau doctor scan di atas perut..mmg xnampak...

yang terkini...masa pegi scan kat klinik...die ckp ada 2 cyst..tu pun xbesar mana...
so xbuang pun xpe...
tp bile jumpe doktor pakar..die scan ikut 'bawah'...jumlah cyst yg kelihatan 5 atau lebih dan amat besar...

doktor ckp selagi org tersebut ada endometriosis cyst..die xkan mengandung...
memandangkan sudah 3thn lebih berkahwin....mungkin itulah sebab utamanya...
tp doktor cakap semasa buang cyst..die juga akan cek tiub fallopio samada tersumbat atau tidak...


boleh mengandung atau tidak selepas ni...hanya Allah sahaja yg tahu...
tp sudah tentu peluang lebih tinggi...

harap dengan pembedahan ini..dapat menyelesaikan byk masalah:
-xloya dan muntah2 lg
-xsenggugut lg
-xsakit lg
-ada peluang untuk mengandung

2 comments:

  1. pijah, semoga selamat semuanya... buat kt spital mana? seb baik lepas scan kedua tu nampak. mcm mana bleh terfikir nak scan lagi?

    fadhilah

    ReplyDelete
  2. dila...wpun scan mula2 doc kata kecik...tp disebabkan rahim terbalik...doc suggest operate jugak...cuma die xleh buat kat KTS..die suh pegi kuantan or kb....so pilih kb...

    kat kb doc lain plak scan....tu yg nampak betul2...

    ReplyDelete