I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, September 23, 2010

Kontek lens

mata adalah rabun
power sebelah kanan -550
sebelah kiri -475

tapi power pada cermin mata adalah dikurangkan sedikit
oleh optometris
kata nya..pakai kanan -500 kiri -450 pun dan boleh nampak terang
betul..betul..betul...

mula2 blaja dulu..
gatal jugak la nak pakai kontek lens...
beli la..mahal woo...
sbb tu untuk setahun
sepasang untuk setahun...
tp kena jaga betul2 la...

sekali bleh pakai kejap je...
sebab mata aku adalah sensitif...
cepat kering...asyik2 kena titikkan pelembap mata...
leceh la...last2 pakai spek jugak...

tp nak jugak pakai...contohnya time nak buat xtvt jalan2...mandi manda
xtvt lasak (macamlah ada..)
barulah rasa selesa kan...

so..tadi aku g beli kontek lens daily punye..
lepas pakai...terus buang aje...
tu pun xleh pakai berterusan..
kadang2 aje...
rm20=5pasang..xde color...
kalau nak yang color rm35=5pasang

tp aku xleh beli 5 pasang
sbb 5 pasang tu dalam satu box dan semuanya
mempunyai power yang sama
power aku lain2..
jadi kena beli 2 box...
1 box power -500
1 box lagi -450

Pose dan company

bulan syawal dah hampir separuh
pose sehari pun tak lagi...
biasanya at least ganti pose 6 hari...
balance tu ganti tggu bulan syaaban plak..
haha...

puasa tahun lepas ada tinggal disebabkan gastrik
tahun ni xde...
gastrik hilang..
ingatkan dah baik la kan...

tetiba masuk bulan syawal je...
ada rasa loya2 balik...
mean gastrik aku datang balik..
adess...

xpe..akan aku maintain makan forever
sampai aku yakin dengan kesihatan aku...
aku makin kurus lepas kawen
aku tak diet...
aku makan dengan suka hatinya

tapi aku rasa gastrik dan senggugut
telah menyebabkan aku kurus tanpa aku sedari..
tp period kali ni agak tidak menyakitkan...
aku siap amik MC...sebab masa tu rasa lenguh2 kaki
sebelum kaki cramp...aku amik MC then balik umah

tp sampai umah
xde rasa sakit pun...hehe
siap MC tu...
tp xtau la...lagipun aku MC sebab aku selsema
then aku makan ubat..
then pening2+ biol kepala otak...
so baik aku balik umah tdo...

berita mengejutkan tentang gribbles
company yang aku dah keje since aku graduate
dah hampir 5 tahun aku keje
sejak aku masuk..
aku punye Chief General Manager ialah Dr Christopher Ting
dua hari lepas...
semua staff terima emel from him
menyatakan beliau sudah resign
adakah keadaan company sgt tenat?

menurut my regional manager...
terlalu byk percanggahan pendapat dlm company
dr chris ting byk abiskan duit untuk move syarikat to new building
guna sistem baru
yang lebih canggih..
result pun lebih cepat...
tp must use lot of capital..
maybe company skang kekurangan capital
so byk org marah kat dr chris...

kami yang berada di cawangan2 kecil seluruh negara ni
xtau cerita sgt...
cuma kesannya baru ni kami pekerja bawahan xdpt bonus...
manager2 je dapat...
sapa la yang akan jadi Chief general manager lepas ni...

Tuesday, September 21, 2010

Lawatan ke Melaka

akhirnya
sampai juga kami ke Melaka
walaupun takde experience ke bandar Melaka sendiri..
redah aje...
pusing tempat yang sama 16x pun ada...
dah semua jalan sehala...silap masuk simpang..
pusing lagi...dan lagi..dan lagi..

pagi sabtu kami kuar awal..
jadi sempat lah bergambar dengan lapangnya..
dan boleh la zizan bergambar dengan aksi2 peliknya...


aku nampak begitu kurus dalam gambar ini..
tp sebenarnya memang kurus pun..
sampai yana jeles..
die yang bertahun nak diet (konon2nya) makin berisi ada la..


see..xde orang pun...mean awal lagi...muzium pun tak bukak lagi...
amik gambar kat luar jelah...


zizan yang pendiam..
tp tengok mood jugak..
tengok ni haa...

encik azizan bin abdullah...


aku rasa cam susah sgt nak jumpe kedai melayu kat
bandar melaka ni...
yang ada plak tak bukak2...nape ntah...
akhirnya..makan kat mamak jugak...
zizan yelah..suka makan capati dan naan cheese..
aku nak makan lauk melayu-masakan kampung..

hehe....gambar org teruja pegi gym kepunyaan mr universe
tahun brape ntah...
dah tua dah mr universe tu skang...

sampaikan pasu bunga depan gym pun ada muka datuk ni...

akhirnya sampai juga ke kenduri tina
walaupun lama sesat di bandar jasin...
ingatkan selandar tu dekat ngan bandar..
rupanya jauh...
Tahniah Tina
semoga bahagia ke akhir hayat..
selamat menjalani hidup berumah tangga...
alaa...tp ko nanti pasangan jarak jauh kan...


masa xde orang bleh la bergambar ikut citarasa sendiri


berjaya mengumpulkan 6 org SSB
termasuk Tina jadi 7
masa ni Liya belum sampai
dari kiri Yana, aku, Huda, Amal dan Vita
kire bagus giler dah ni...
org lain punye wedding xde la ramai camni yg dtg
hebat giler Tina...

ni photo with liya
Liya yang mcm minah rempit...hehe..
naik Naza Superbike tu...
ganaz tol..
dulu aku je yg ganazs...

gambar2 dari atas Menara Taming Sari...


gambar yang diambil semasa menaiki Melaka River Cruise..
lama dowh..45minit....
dah la bot tu penuh ngan apek2....
dorang kalau dah excited...bising giler...
aku nak dengar zizan cakap pun kena dekatkan telinga kat mulut die...


sebelum bergerak dari umah Tina...
bergambar dulu...
pastu g beraya umah Huda di masjid tanah...


Wednesday, September 15, 2010

Hari Rayer ke -3

hari rayer ke 3 adalah hanya pergi kenduri syidah sahaja...
sebab masa byk diabiskan meredah jalan sesak..
dan akhirnya selepas itu...
badan sangat penat....

apa-apapun tahniah kepada syidah..
sgt seronok dapat pergi majlis kawen kawan2...
semoga syidah dan hakimi sentiasa bahagia
dan kekal berpanjangan...
banyakkan bersabar dalam hubungan suami isteri
(ececeh...nasihat mcm dah berpuluh tahun kawen...padahal diri sendiri masih kurang sabar)


syidah yang sangat cantik
kelakar betul syidah ni...
sesi bergambar syidah penuh dengan gelak ketawa...
lucu betul kan bila kita disuruh bergaya di atas pelamin kan...
rasa mcm plastik...
haha...

memang sbb tu pun aku xde upah mana2 photographer
masa aku kawen dulu...
aku memang malu nak bergambar dengan gaya2 ala2 model camtuh...
nape ntah...
org lain semua nak bergambar sakan masa kawen kan...
tapi aku malu...xnak...
hehe...

lepas balik dari umah syidah...
sampai umah (pasir mas) dah malam....

asiah yang digilai ramai...
sangat comel....tak sah kalau org tak cubit pipi die...
bukan setakat comel..mulutnya Ya Rabbi....
boleh bayang tak budak kecik yang petah...tp kecek klate pekat...
haha..lucu....
sebijik ngan rupa ummi die kat belakang tu...

Tuesday, September 14, 2010

Berita bergambar sempena Aidilfitri

salam aidilfitri...
hari ni hari rayer ke 5..
sehari pun belum puasa sunat aka ganti puasa...

masa kat dungun...satu umah pun aku tak ziarah..
balik pasir mas...kemain byk lagi umah pegi...
hehe..bias ni aku...suka duk umah mertua lagi...
owh kampung zizan memang terasa suasana kampungnya...

kami bertolak ke pasir mas rayer ke 2
pukul 10.30 dari dungun..
kuar after bersarapan...

kami lalu di jalan pasir puteh-machang-tanah merah dengan jayanya,,
adalah sesak sket..
tp dalam 15 minit tu je...
sebab zizan suka potong que...
aku cakap jangan...nanti org marah...potong jugak...adoi...
kalau korang ada atas jalan masa tu...
sori ek...aku le tu yg byk potong que...

esoknya..kami keluar ikut jalan pasir mas-tanah merah-machang-pasir puteh...
nak ke kenduri RAJA HASYIDAH di pasir puteh
jalan yg kami lalui adalah lengang...
tak sesak langsung...
tetapi jalan di sebelah yang menuju ke jeli...
masyaallah....
kami keluar dari susur tanah merah...
nampak jalan sesak...
ingat kan sket je...sebab semalam kan sket je...
tengok2...dari tanah merah tu....straight sampai machang....sikit lagi nak masuk pasir puteh
tak tau la berapa kilometer...
maybe mencecah 20-30km panjangnya kenderaan beratur....
mak aih....
sebabnya kan jalan tu satu line aje...

kakak aku yg balik alor star pada hari rayer pertama pun alami
sitausi tu....
sejam setengah dari machang nak sampai tanah merah...
mujur la die pinjam kete ma yang auto....

dan kami amat benasib baik..
hari rayer ke 2 lengang je ...hehe
alhamdulillah..

tp hari ke dua jelah tak sesak...
masa balik dari kenduri syidah..
kami ingat nak lalu KB la..
zizan nak shopping baju rayer..
raye ke -3 baru nak beli baju baru...
tersekat di ketereh sejam...
ingatkan nak g beraya umah makcik2 la time tu...
tp masa abis dalam kete je
sampai TESCO KB kul 6.30 dah...
shopping lagi...apa lagi..
sgt penat...


angah sekeluarga






ececeh...3anak dara....
dari kiri nur qistina-6tahun, dhia syamimi -2tahun, hurul ain-4tahun

achik bersama budak kecik bernama abdul razak bin rozaimi
yang berusia 42 hari pada hari rayer pertama....

umi dan dhia syamimi binti rozaimi

adik aku sekeluarga tanpa suami...
sbb laki die keje..

sepanjang rayer pertama..ni jelah gambar berdua kami...
tu pun masa zizan nak g solat jumaat
nampak tak ayah aku tengah menunggu zizan nak g solat sesama...
sempat lagi menantu die bergambar...

semasa cuti hari rayer...
dapat tau kisah datuk sosilawati....sedih sgt....

dan kisah tg faris petra diangkat menjadi sultan..gembira
(over plak...mcm la aku rakyat kelantan)

Wednesday, September 8, 2010

Rayer di dungun dulu...

rayer yg akan tiba lusa
adalah rayer yang ke 3 bakal kami sambut sebagai suami isteri

dannnnnnn...
ketiga2 hari rayer pertama akan disambut di dungun dulu...
bukan xnak rayer kat pasir mas dulu...tp zizan yang nak kat dungun dulu...
hehe...

eh...walaupun tahun 1 dan 2 rayer pagi rayer kat dungun...
tp petang rayer pertama dah kat pasir mas...hehe...
so...xde la beza mana kan..
kirenye walaupun pagi rayer katb dungun...
tp beraya di pasir mas adalah lebih lama...
masa yg diabiskan dipasir mas lebih panjang...

Tuesday, September 7, 2010

Selamat Hari Raya kawan2...

selamat hari rayer kepada sesiapa saje yang baca entry ni...
sapa yg tak baca mana tau kan...
bukak fesbuk...
semua adalah ucapan selamat hari rayer...
pastu semua edit gambar sekeluarga..
letak ucapan dan tag pada semua orang..
oh...rasa mcm membosankan..
rindu pada zaman kecik2 pos kad rayer...
tp skang rindu aje jelah...
nak buat sendiri pun malas...
kalau ada la sesiapa bg kad...
mesti aku terharu giler...

perut aku makin bagus...
sejak gastrik dah pergi jauh2...
aku dah boleh minum kopi...milo..susu...
dulu kalau minum konfem muntah....
minum air oren..apa2 yg masam2 pun konfem muntah
sampaikan aku fobia nak minum air berperisa...
so aku minum air masak je selalu...
kesian kan...

cuma satu je..
aku kena pantang jeruk
oh,.kesukaanku...
sepanjang bulan puasa ni ok je....
cuma ada 2 hari aku makan jeruk malam tu....
esoknya terus muntah...2x makan hari berbeza..
2hari tu jugak aku muntah...
nampak sgt la kan..
aku kena pantang makan jeruk pasni...

mungkin dulu pun aku gastrik teruk
disebabkan aku suka makan jeruk...salah satu sebab la kot...

hehe..skang aku tengah menikmati se mug kopi o suam...
sgt nikmat..sejak sekian lama aku terpaksa lupakannya...




bermaaf-maafan lah di pagi rayer..
ni gambar pagi rayer tahun lepas...
chow...
berhati2 di jalan rayer...

3 Hari Sebelum Rayer..=28 Ramadhan,,,

salam
hari ni hari selasa...
masih bekerja dan akan bekerja sampai khamis
harap sgt khamis semua klinik dah tutup..
so xde sample...
bile xde sample..mean xde keje...
xde keje mean boleh balik awal...
balik awal mean bleh balik dungun cepat sket
balik cepat sket mean ada la masa sket aku nak wat kek...
aku nak wat kek awal mean aku xnak berebut dapur ngan mak aku


dapur adalah 4...aku rasa time tu la aku nak wat rendang..
nak rebus ketupat adabi..
nak kukus kek...
mak aku nak menggulai...
weishhh...mcm2 lah....


ni adalah gambar masa balik pasir mas aritu...
g la melawat kebun getah zizan d tanah merah
so mokcik (tok sedara) bgtau kebun dah semak sgt...
bulan lepas zizan letak baja kot...
pastu skang kan musim hujan...
so seakan2 letak baja kat rumput rumpai supaya naik dengan suburnya....

gambar aku adalah sebelah kebun getah...
ada tanah lapang...
so sebenarnya tu adalah rumput rumpai..
yang berbunga...
sangat cantik...
mcm kebun bunga plak...
aku pun suh zizan snap gambar aku
bergaya ala2 manja gitu..
wakakakak....
pose didalam semak...
keadaan tanah adalah lembap2...
so takut la cik pacat sempat naik atas kaki aku...

pose sampai nampak kain dalam..haha
tapi xde yg perasan kan yang coklat tu kain dalam....
janji xmenampakkan aurat aku...
hehe....aku kan muslimah sejati yang kadang2 melawan cakap suami...
kadang2 aje....

owh..tadi g beli sehelai jubah
untuk rayer..
see...pakai jubah di hari rayer...kan dah kata muslimah solehah...
tp suke melawan...
aku kan degil sket...

kalau aku buat zizan marah...
zizan senyap je...
then aku akan tanya bile die diam..
"awak marah saya ke?"
die akan jawab "buat apa nak marah awak...tak marah lah....tapi saya kesian dengan awak...awk menanggung dosa...bukan saya.."
see..suamiku...adoyai....
bile die cakap mcm tu..
automatik aku akan rasa bersalah....
bile dah sampai tempat keje masing2...
baru aku akan hantar sms mintak maap...
buat salah..mintak maap..
buat salah...mintak maap...
buat salah lagi..mintak maap lagi....

encik azizan...silalah bersabar dengan saya....
sebab saya memang dilahirkan untuk begini...
haha..salahkan takdir plak...
padahal diri sendiri tak pandai nak mengalah....
owh...bg aku mengalah bererti kalah...not like...eh tak ..tak...
sebenarnya aku selalu rasa aku buat bende yang betul...
if die tak ikut...aku akan masam muka...
hehe...gini ke isteri solehah....
kui kui kui...

Monday, September 6, 2010

Kenduri kawen dihari rayer

salam...
setakat ni aku dah terima 5 kad kawen...
kad rayer satu pun xdok...haha...
zaman kad rayer sudah berlalu..
skang zaman org hantar kad kawen plak di hari rayer...

antara kenduri2 kawen yang bakal berlangsung:-
1-yusmaliza ismail dan pasangan di besut
ni kawan masa sekolah menengah smaasza
kenduri pada rayer ke-3
insyaallah tak pegi sbb masa ni aku kat pasir mas...
dan jalan semestinya jem sampai nak termuntah

2-raja hasyidah dan pasangan di kg gaal hilir pasir puteh
yang ni kawan serumah sewa di flat kolam dulu
die peg sains kat hsnz
hari rayer ke 3 jugak...
yang ni insyaallah pegi...
tu pun zizan kata kalau nak pegi..
kena naik motor
sbb jalan jem kan...

3-husna abd hamid dan pasangan
ni kawan masa mrsm qber
ni pun rayer ke 3 jugak
umah pengantin perempuan di kg belukar luas, ketereh kelantan
huishh..kalau boleh semua kenduri aku nak g...
tp yang ni mungkin xleh g...

4-fadiah sabrina dan pasangan
ni kawan satu kos kat utm skudai
kenduri adalah pada hari rayer ke 4
hajat dihati nak pegi....kenduri kat kg baru bachok kelantan
tp sesapa yg kampungnya dikelantan mesti tau
walaupun dekat...3jam mungkin baru sampai...
aduh....harap2 dapat la pegi kan...

5-kartina jamal dan pasangan
di melaka
yang ni yang paling jauh...
tp excited nak pegi..
siap dah book hotel kat melaka..haha
sebabnya dah lama nak g merayap makan angin di melaka...
tggu la kawan2 kawen..at least 2 dalam satu kan...
dan kenduri adalah hari rayer ke 9...
melaka!!!!ohh xsabar

plan pada hari rayer nanti adalah...
petang khamis balik dungun after keje...dua2 pun keje
rayer pertama di dungun...
then malam tu atau subuh rayer ke 2..
akan bertolak ke pasir mas...
akan berada di pasir mas until rayer ke 4
then malam tu akan balik ke kuala ibai
sbb raye ke 5 dua2 pun keje

16hb-rayer ke 7...public holiday
so sambung cuti sampai rayer ke 11
hehe
sbb nak g melaka kan
harap2 semua berjalan lancar...


*mood adalah hepi*
hehe

Thursday, September 2, 2010

Sangat berkesan...alhamdulillah..

aku ada gastrik...
yg sangat teruk...
akan muntah...tak kira masa....
dulu tahun lepas sikit2 je...
kebelakangan ni..menjadi2...semakin teruk...
lambat makan muntah...
terlebih makan muntah...
salah makan muntah...tak cukup makan muntah...
terbau busuk sket..muntah...sbb tekak memang dah sedia loya kan..
cepat je muntah...
bau2 pelik sikit pun muntah...

asalnya jadi gastrik adalah salah aku...
aku jarang bersarapan dan jugak selalu skip lunch
dengan makan makanan merapu...
tengahari kadang2 makan keropok lekor je...
goreng pisang la...apa la..
sebabnya dulu,,masa aku mula2 keje..
aku xde geng...xde pempuan kat opis aku..
so aku xmakan sbb xde kawan...xselera...

masa tu xde efek pape...
setahun dua lepas tu baru rasa kesannya...
aku mengalami gastrik...

selain masalah gastrik...
aku juga xlekat2 lagi setelah 2tahun lebih berkahwin..
doktor cakap...hormon ok...
cuma rahim aku agak senget..
dan aku jugak mengalami sengggut yg teruk...
pasal rahim senget tu...
memang akan efek...susah nak lekat...
tp doktor cakap xde masalah...
ramai je org yg rahim senget pregnant kan...
so aku positif..
doktor cakap kena doa lebih sikit lah...
ye doktor...saya sentiasa berdoa....

ada kawan aku...dah kawen 5 tahun...
baru beberapa minggu lepas.isteri die bersalin...
die ada syorkan kat aku produk yang die makan...
die suh aku try...
die kata supplement tu bukan untuk pregnant cepat pun..
cuma boleh menstabilkan hormon dlm badan...
cuma kebetulan lepas isteri die amik..
kemudian isteri die pregnant...
mungkin jugak efek kebaikan dari supplement tersebut...

aku pun rasa nak try jugak...
so aku g klinik minda..tempat jual tu..
kat situ ada seorang doktor perubatan holistik...
die berubat menggunakan aura2 je...
die cek badan aku cuma dengan pegang tangan je...rasa nadi...dll
so die sarankan aku amik aloe berry nectar ni...

harga sebotol ni rm90...
pastu ada lagi la produk2 lain yg die suh aku amik...
zizan pun kena amik jugak...
tp produk lain...
tp semua brand forever ni lah...
total malam tu rm500++....fuhh...
tp kalau nak kire..selama ni pun byk gak abis duit beli supplement...

owh..kesannya amat memberangsangkan...
tp xde la aku mengandung kan..
masih seorng diri lagi ni..belum berdua...
belum ada rezeki dariNya..

kesannya islah...dua minggu lepas tu..
aku tak muntah lagi...
rasa pelik...
sbb skang bg aku muntah adalah perkara biasa..
sampai kan dah tak rasa sakit ke apa..
kalau rasa nak muntah....pegi je kat sinki...keluar mcm tu je...
memang lebih over dari orang mengandung...
kiranya selama ni..kesihatan aku tak berapa baik...
doktor holistik tu pun cakap...
kalau Allah bagi rezeki awal kat aku pun...
boleh ke aku tanggung dengan aku yang sentiasa muntah (gastrik)...


walaupun niat asal ke klinik tersebut adalah
untuk mendapatkan rawatan untuk mendapatkan zuriat..
tp kesan baik (gastrik) yang hilang adalah sangat disyukuri..
walaupun bukanlah niat asal ke sana...
tp tu jugak adalah masalah major aku...
pegi atas masalah lain..
tp penyakit lain yang sembuh..
ok la tuh kan...

kebetulan masa pegi tu...
beberapa minggu sebelum puasa...
so masa tu aku adalah bimbang jugak pasal puasa..
pasal aku selalu muntah kan...
sbb tahun lepas ada 2hari aku tinggal puasa sbb muntah yg melampau..
memang la aku muntah secara tak sengaja kan...
tp untuk menghilangkan rasa kurang menyenangkan dalam tekak akibat muntah..
aku telah telan air paip...
so batallah puasa aku..haha...
so kebetulan sangat...puasa kali ni aku smooth aje...
ada jugak rasa nak muntah sket2...
tp perasaan tu cuma berlegar2 dlm perut je...
tak naik sampai ke tekak..

dan isteri kawan aku jugak yg makan tu...
die cakap...xde sebarang alahan pun...
so kalau ada sesiapa yg ada sebarang masalah kesihatan...
boleh cuba....ececeh...promote plak...


Menegur kesalahan orang

owhh....
kita mesti selalu lihat pelbagai kemungkaran
dan perkara yang melanggar suruhan Allah disekeliling kita...
contohnya:
melihat org berkapel berpegangan tangan
melihat budak2 perempuan berpakaian ketat tak hengat..wpun pakai tudung
melihat org tak pakai tudung..
melihat orang tak solat...
dan sebagainya....

apa perasaan?
memang rasa nak tegur...
ataupun lebih tepat rasa nak marah...
sbb kita rasa perbuatan die salah....
tp adakah dengan marah..kita dapat menginsafkan die?

tp selalunya tak tertegur pun..
sbb rasa tak mampu...
wpun ada niat didalam hati...
itulah kot tanda selemah2 iman...
hanya boleh menidakkan di dalam hati...
tak dapat nak luah kan...

cohtohnya kita tengok orang tak pakai tudung..
selalunya org akan kata..
"kau tau tak berdosa mendedahkan aurat?'
apa org tu akan rasa?
rasa insaf ke?atau rasa sakit ati,tercabar dan terus melakukan dosa...

menegur biarlah berhikmah..
dan itulah yang aku masih tak mampu lakukan...
bukan nak tegur org lain pun..
dlm keluarga sendiri pun ada...
sebelum nak tegur org lain..
betulkanlah ahli keluarga kita dulu...
tu pun aku masih tak mampu..
camna nak tegur org lain...

apa ntah motif aku ni...
nak tulis lain...
tp jadi lain...
sbb bile tulis melibatkan org lain...
dan juga mendedahkan aib sendiri pulak...
so tak payah tulis la...

Wednesday, September 1, 2010